Saturday, March 31, 2007

ODASINI TOPLAMASI ICIN COCUK ZORLANMALI MI?

ONU ODASINI TOPLAMAYA ZORLAMAK GEREKİR Mİ?

Zorro'nun şapkası, korsan maskesi, oyuncak dolabında sakin sakin yerleştirilmiş bir şekilde durabilirlerdi.Oysa şimdi hepsi darmadığın yerlerde. Hiç kimsenin kutularına koymadığı legolar,oyuncak arabalar ve silahlar...Odasını biraz olsun toplaması öğretilemez mi?

Çok düzenli bir oda tavsiye edilmez

Çocuğunuza, odasında bütün oyuncakları ile oynamasına izin vermek önemlidir.Siz oyuncaklarına verdiği yöne karışamazsınız.Küçük arabalarını yokuştan aşağı kaydırmak yerine direkt yukarıdan aşağıya mı bırakıyor?Bu onun seçimidir.Aynı şekilde, oyuncak bebeğini küçük plastik mutfağındaki fırının içine koyarsa da...Ya da bir çadır yapmak için yataklarını bozup çarşaflarını kullanırlarsa.Çocuğun yeni oyunlar, yeni hikayeler icat etmesine, yani yaratıcılığını geliştirmesine bütünüyle izin verilmeli.

Buna karşılık, eğer bu sizi rahatsız ediyorsa, oyuncaklarının bütün odalarda gezinmemesini istemekte özgürsünüz.Eviniz büyük bir ihtimalle çocuk bahçesine dönüşmeye elverişli değildir.Akşam yemeğini yaptığınız sırada sizinle birlikte mutfakta kalması durumunda, oyun kilini ya da pastel boyalarını getirmesine izin verin.Eğer değerli oyuncakların ayak altında dolaşması sizi rahatsız ediyorsa çocuğunuza bunların kullanım şekillerinden bahsedebilirsiniz.Böylece,örneğin, maskeli balo kıyafetini özel bir dolaba düzenli bir şekilde yerleştirmiş olursunuz.Ama bunun gibi kuralları odasındaki bütün oyuncakları için uygulamayın.Çocuğunuzun özgürce oynamaya ihtiyacı var.

ODASINI NASIL TOPLAMALI?

Bu işi kılı kırk yararak, titizce yapmayın:Akşam yatma saatinde bütün oyuncaklar kutularına...Bu,çocuğun hayal dünyasını "bozar".Çocuğunuzun uyuyacağı anda, yanında gündüzki yaratıcılıklarından bir bölümünü görmeye ihtiyacı vardır.Eğer yine biraz daha düzenli bir oda olmasını arzu ederseniz ona şunu önerin: "Bu akşam neyi yanına almak istersin?".Ve yaptığı şeyleri olduğu gibi bırakmaya özen gösterin.

Oyuncaklarını toplamasının onun işine yarayacağını açıklayın:"Oyuncaklarını istediğin zaman bulabilirsin ve playstation'un kasetini saatlerce aramazsın".Bu arada , temizlik yapmak ve yapana saygı göstermek için de gerekli olduğunu ekleyin.

Ondan, kendi fikirlerine saygı duyması için iştirak etmesini isteyin.Sizin düzenleme tarzınızı ona, otoriter bir şekilde zorla kabul ettirmeye çalışmayın.Çocuğunuz belki de başka bir tarzda düzenlemek istiyor olabilir.Yani korsan gemisinin kesinlikle şu ya da bu rafa konması gerekmiyor.Öyle değil mi?

Onunla birlikte toplayın ama minimumu, yani herşeyi ezip geçmeden odasında biraz olsun ilerleyebilmek için yeterli olan kadarını toplayın.

Arada sırada (örneğin, ayda bir kez ya da her iki ayda bir) çocuğunuza kırılmış, kullanılamaz hale gelmiş oyuncakları atmak ve oraya buraya saçılmış olanları bulmasına yarayan bir seçme- ayırma işlemi yapmak üzere zaman ayırın.Yalnız bunu çocuğunuz olmadığı zaman gizlice yapmayın.Bu şekilde onun düşmanlığını ve güvensizliğini kazanabilirsiniz.O, bunu adaletsiz bir davranış olarak bulacaktır.Atmak ya da başkasına vermek durumunda onun fikrini alın ve ona saygı gösterin.

Bu sırada, hiç boş hayallere kapılmayın:Bir haftaya kalmadan çocuğunuzun odası yine bir pazar yerine dönüşecektir...Ama yine de çocuğunuz için bu seçme-ayırma işi gerekli olacaktı zaten.

No comments:

Bu yazıya Not Ver !