Saturday, March 31, 2007

COCUGUNUZ LAF TASIYOR,ARKADASLARINI ISPIYONLUYORSA

SÜREKLİ LAF TAŞIYOR.

"Tolga, Cenk'in saçını çekti..." , "Anne, anne , Sinem ve Ayşe sürekli küfür ediyorlar!"...Bunları söyleyen sizin çocuğunuz. O kendini "ispiyonlamaktan" alamıyor. O böyle çabaladıkça, siz de sinirlenmeye başlıyorsunuz.

DRAMATİKLEŞTİRMEYİN

Yapacaklarınızdan ilki bu olsun. Sürekli laf taşımaya ihtiyacı olan bir çocuğu kesinlikle ileride işbirlikçi "jurnalci" bir hayat beklemiyor tabii ki.

SEBEPLERİNİ ANLAYIN

Aşağıdaki sebeplerden biri, ya da birileri için laf taşır:

-Kendine fazla güveni yoktur.Mağdur durumuna konulmak ("Yüzümü tırmaladı" bunun altında yatan: "yakınmak zorundayım") ya da başkalarının değerini düşürerek değer kazanmak (" o bir aptallık yaptı" bunun altında yatan: "ben yapmadım")için laf taşır. Belki de çocuğunuz kırılgan, çok alıngan çocuk kategorisine giriyor.Bilgi taşımak kendisine önem verilmesinin ve yetişkinin gözünde değerli hissetmesinin bir yoludur.

-Tam tersine, kendine olan bu aşırı güvenden zarar görür. O laf taşır, çünkü herkese bir ders vermek ister. Ama bu görüntüye karşın, kendisini büyük bir olasılıkla slilk biri olarak hisseder.

-Siz belki de her şeye " burnunu soka" birisiniz. Her şeyi

öğrenmek ve hayatında geçen bütün olayları kontrol etmek istiyorsunuz. Başka çocukların ona saldırmasına- her anlamda tahammül edemiyorsunz Çocuğınuz belki de sizin sorularınızdan önce davranmak ve sizin merakınızı tatmin etmek için laf taşıyor.

-Aslında, çocuğunuz gerçekten laf taşımıyor.Size, onun ya da başkaları için olmuş veya olmak üzere olan tehlikeli olayları bildiriyor (örneğin;başka bir çocuk onu teneffüste dövdü). Böyle bir durumda, yetişkini uyarmak gerçekten doğrudur. Ama yetişkin kimi zaman bu övgüye değer davranışla , jurnalciliği karıştırır. O halde siz, bu ikisini ayırmaya dikkat edin.

ONA BU İKİ ÇEŞİT OLAYIN FARKLILIĞINI ÖĞRETİN.

*Sizinle daima konuşmak zorunda olduğu olaylar.

Yani tehlike, şiddet, çocuğun kötü davranış ya da sözü (onun ve diğer çocukların) ile ilgili olan bütün olaylar. Çocuk bunlardan bahsettiğinde sanki laf taşıyormuş gibi hissetmez.Böylece gerekirse komşusunun balkondan atladığını bir yetişkine uyarmayı, teneffüslerde sürekli hor görülen ve suçlanan birisi olduğunu ya da 8 yaşındaki bir " büyüğün" kazağını almak istemesini size anlatmayı bilecektir...Aynı şekilde, size gördüğünü (örnek; sokaktaki kavga) ve ona koruyuculuğunuzu gösterebilmeniz için tehlike anında hissettiklerini söyleyebilmelidir.Siz ana baba olarak, onun sizinle bu tip şeyleri açık açık konuşmasına izin vermelisiniz.

*Çok önemli olmayan olaylar.

Çocuğunuzun size, başkalarını kötüleyerek kendi değerini arttırmak amacıyla taşıdığı laflar.

SİZE LAF TAŞIDIĞI ANDA NASIL TEPKİ VERMELİ?

-Sizin tanık olmadığınız, kardeşinin bir hatasını mı koşup size yetiştiriyor?Ona hemen cevap verin:"Olabilir, sana inanmak istiyorum.Ama ben orada değildim, görmedim.Üstelik ne olursa olsun, yokluğumda kardeşinin yaptığını öğrenmem için bana söylemek senin görevin değil.

-Kendisinden daha küçük bir çocuğun aptallığını mı size yetiştiriyor?Hatırlatın:"Bu küçük çocuk birçok şeyi daha yeni öğreniyor.Sen şimdiden, bütün bunların böyle yapılmadığını biliyorsun".

-Ona "ispiyoncu" muamelesi yaparak amacına ulaştırmayın.Ama onu, laf taşıdığı bu olayın gerçek ciddiyetini kendi kendine sorgulamaya zorlayın: " Sen ne düşünüyorsun bu konuda? Daha ciddi ve enteresan şeylerden bahsedebiliriz, değil mi?".

-Son noktayı koyun: " Böyle hiç durmadan laf taşınmaz.Yasak değil ama hiçbir ilginç yanı, üstelik sana da hiçbir yararı yok.İşte hepsi bu".

-Ona güven verin:" Biliyorsun ki ben seninle çok daha fazla ilgileniyorum.Sürekli laf taşımaya zorunlu olduğunu hissetmene gerek yok".

GELECEKTE

Ona değer verin.Kendisine güvenmesine ve bunu başkalarının aleyhine işler yapmayı bırakarak kazanmasına yardımcı olun.Onu kendisini geliştirdiğinde ve başarılarında tebrik etmeyi kesinlikle unutmayın.

No comments:

Bu yazıya Not Ver !