Saturday, March 31, 2007

COCUGUNUZUN ISIRMA HUYU VARSA...

SÜREKLİ ISIRIYOR

Bahçede diğer çocuklarla evde de sizinle, iyi bir biftekle, elleri, kolları ya da yanakları karıştırmak gibi kötü bir alışkanlığı var.

NEDEN ISIRIYOR?

Bir yaşın altında ve henüz konuşamıyor.Isırmak bir oyun şekli onun için.Elinizi ya da başka bir çocuğunkini, plastik topu ağzına götürüyor.

18 ile 24 aylık arasında...İki olasılık:

-"Hayır" evresine giriyor:Yetişkinlere, dolayısıyla ana babasına karşı çıkarak kendini gösterdiği evre.Isırmak kendini ifade etmenin, fakat aynı şekilde cezayı gerektiren bir davranışta bulunmanın bir yolu olmaya başlıyor.

-Belki de yetişkinlerin sarılıp öpüşmelerini yamyamlıkla karıştırıyor.Siz de ona pamuk tenli yanaklarını "yiyeceğinizi","koparacağınızı" söylemeyi bırakmıyorsunuz.Gerçeği daha fazla uzakta aramayın;yamyamlığı, kana susamışlığı anımsatan bu sözler çocukta bir tahrik duygusu yaratır.

NASIL TEPKİ VERMELİ?

-KAÇINILMASI ZORUNLU OLANLAR:

Daha önceleri yapıldığı gibi ısırmaya karşılık vermek, çocuğunuzla kendinizi aynı seviyede görmek, otoritenizi kaybetmeniz ve ona güven vermemeniz demektir.Öte yandan çocuğu ısırma sırası size geldiğinde ona, sizin ondan daha güçlü olduğunuzu ve dişlerinizle onun sizin canınızı acıtmasından daha fazla canını acıtabileceğinizi göstermek için bir güç yarışına girmiş olursunuz ki bu da sadizmin bir göstergesidir.Kuşkusuz, çocuğunuz bir daha tekrar yapmaz bunu ama sizin düşünmediğiniz ve daha sonra büyük bir olasılıkla, elverişli bir anda tekrar ortaya çıkacak bir öç alma duygusu ve düşmanlık taşımasına neden olabilir.

Ona bunu niçin yaptığını sormaktan kaçının.Bunu zaten kendisi de bilmiyordur ya da biliyor ama açıklamıyordur.

YAPMAYA ÇALIŞMANIZ GEREKENLER.

Bunu yapmasına izin vermeyin:

*Eğer sizi ısırıyorsa,onu birkaç dakikalığına odasına gönderin ve odadan dışarı çıkmasını yasaklayın ve aynı zamanda açıklayın:"Dişlerin beni ısırdı.Bu söz konusu bile olamaz çünkü çok acıtıyor".Onun kişiliğinden bahsetmektense,dişlerinden söz etmekte,kendisi ile bu kötü davranışı arasına biraz mesafe koymakta yarar.Ve bu şekilde kendisini daha az suçlu hisseder.

*Eğer parkta başka bir çocuğu ısırıyorsa, aynı yasakları tekrarlayın ama özür dilemesine de yardımcı olun.Ona:"Şimdi Semih'in yanına özür dilemeye gideceğiz" deyin.

Daha sonra, ona güven veren sözler bulun, ona deyin ki: "Şu sıralar bana açıklayamadığın ve senin için zor olan bazı şeyler olduğunu anlıyorum.Ama bütün bunları seninle konuşacağız".

Sizinle daha iyi bir iletişim kurup konuşabilmesi için onu, birlikte oynayabileceğiniz bir oyunla oyalayarak, fikirlerini biraz dağıtmasını sağlayın.

3-4 yaşından büyük ve işler hala yolunda gitmiyor mu?Isırmak belki de onun özel iletişim tarzına dönüşüyor.Bu, başkaları ile olan ilişkilerine zarar verme riski taşıyan, çok derin bir rahatsızlık anlamına gelir.Böylesi bir durumda, çocuk psikoloğunu görmenin faydası olur?

No comments:

Bu yazıya Not Ver !