Kirli çorapları ve iç çamaşırları yerlerde geziniyor...Yemekten sonra bulaşık makinesine koyabileceği halde,tabağı hala masanın üzerinde bırakılmış bir şekilde duruyor...Bu gayet açık, çocuğunuzun durumu tehlike çanları çalıyor.Herşeyi "daha çabuk" ve "daha iyi" yaptığından, annesine ya da hizmetçi kıza bırakmaya alışan küçük bir Hint prensinin durumu bu.Peki bunun değişmesi için ne yapmalı?
"ONUN İÇİN HERŞEYİ YAPMAK" NE ANLAMA GELİYOR?
Kendi kendinizi kandırıyorsunuz: O "sizin" hala, size bütünüyle bağlı olan yavrunuz.
"Onu bununla sıkmayı" istememenin maskesi altında,belki de başka bir şeyi telafi ediyorsunuz(Örnek; işe gitmenin sizde yarattığı suçluluk).Ya da tam tersi, örneğin çalışmamayı tercih ederek(başkalarının gözünde ama özellikle kendi içinizde) vicdanınızı rahatlatıyorsunuz.
NEDEN ONU İŞTİRAK ETTİRMELİ?
Masayı hazırlamaya, tabağını bulaşık makinesine, çoraplarını kirli çamaşır sepetine koymaya alıştırmak onun, ailesine yardımcı olmasını, eşyaların yerini, ağırlığını ve hassasiyetini keşfetmesini sağlar.Bu organizasyon onun ve yaşadığı yerle ilişkisinin gelişmesi için idealdir.
Aile hayatına iştirak etmek, en kötü sakarların bile gözünü açar.Bu güçlü bir "sosyal hayat kılavuzudur" .Aynı zamanda çocuğunuzun, kafasında oyun ve günlük hayat arasındaki çok büyük uçurumu yaratmasına engel olur.
Ondan küçük isteklerde bulunmak onu "külkedisi"ne dönüştürmez.Tam tersi, kendisine güven duymasını ve kendi becerileri ile ailesine yardım etme bilinci kazanmasını sağlar.Bundan başka hiçbir şey de kendisiyle bu kadar övünmesini sağlayamaz.
ONU NASIL İŞTİRAK ETTİRMELİ?
Çok küçükken: Evin işleri ile ilgili sözcük dağarcığını geliştirmesini sağlayın.Yaptığınız işi açıklama alışkanlığını kazanın ve günlük işleri daha çok lafa dökün. Örnek: "Burda gördüğün gibi şimdi bulaşık makinesini boşaltıyorum,ileride sende bana yardımcı olacaksın".
3 yaşından itibaren:Ondan, "yardım için" masadan hafif eşyaları taşımasını isteyin.Daha sonra derece derece arttırın bunları.Sabırlı olun ve kesinlikle, bir kaza durumunda bağırıp çağırmayın. Onu tebrik etmeyi, size yardım ettiğinden onunla gurur duyduğunuzu göstermeyi sakın unutmayın.
Kaynak kitap:1-7 yaş arası çocuğun eğitimi
Christine Brunet,Anné-Cécile Sarfati
No comments:
Post a Comment