"Anne , neden bu adam ruj sürmüş?" Sözü geçen kişi aslında otobüste tam karşınızda oturan "bıyıklı" yaşlı bir bayan...Çocuğunuzun bu muhteşem doğallığını öldürmeden nasıl tepki vermeli?
GAF YAŞI: Mecburi bir geçiş
3-4 yaşına doğru çocuk, dilini geliştirerek başkalarına açılmaya başlar.Deri rengi, özürlüler, yaşlılar ve boy üzerine kendi kendine sorular sorar...Ve bunları hiç çekinmeden açıkça belirtir.Bu sadece normal değil, aynı zamanda meraklı ve doğal olması için gereklidir.Diğer taraftan, çocuğunuz toplum kurallarını hemen tanımaz.Bunları öğrenmektedir.Ona örnek vermek de sizin işinizdir.
BAŞINIZA GELDİĞİ ZAMAN NE YAPMALI?
-KENDİNİZİ SUÇLAMAYIN.
-Kendi fantezilerinizi korumayı bırakarak " eğer bu bana söylenseydi beni çok yaralardı": "Kurbanlar" yetişkinin eşlik ettiği çocukların sürekli bakışlarındansa açık açık söylemelerini tercih eder.
-Çocuğunuzun size verdiği utanç duygusunu bir yana bırakarak, öncelikle bu gafı yapan ilk çocuğun sizinki olmadığını ve bu kişiyi bir daha hiçbir zaman göremeyeceğinizi düşünerek...
-ÖZÜRLERİNİZİ SUNUN.
Ama çocuğunuzu bunu yapması için zorlamayın, kendini küçük düşmüş hissedecek ve zaten bunu anlamayacaktır.Bunun sadece bir etkisi olur; rahatsızlığını ve utangaçlığını arttırmak.Bunun aksine, onun bu talihsiz sözü için sizin ondan sorumlu olduğunuzu ve onun yerine özür dileyeceğinizi anlaması tercih edilir.Ana baba olarak bunu sağlamak size düşer.
-ONA SİTEMDE BULUNMAYIN.
Emin olabilirsiniz ki siz ne kadar alınırsanız alının, çocuğunuz gelecek sefere bir gaf daha yapacaktır.Hemen yapacağınız bir açıklama da onun canını sıkmaktan başka bir işe yaramadığı için gereksiz olur.Buna karşılık , daha sonra tekrar uygun bir zamanda olay üzerinde durun.Ona: "Biraz önce şunu söylediğini duydum, bizim bu konuda konuşmamız gerekiyor.Hepimizin birbirimize göre farklı olduğumuzu ve hepimizin kendimize ait özelliklerinin olduğunu sana açıklamak istiyorum.Sokakta, okulda, otobüste birbirinden farklı insanlar görüyoruz: Şişman olanları, küçük olanları, siyah olanları, beyaz olanları var...Hayat böyle işte.Eğer bir şey seni tedirgin ederse bunu benimle gizlice, sessizce ya da daha sonra evde başbaşayken konuşabilirsin. Ama, tanımadığın insanlar üzerinde doğrudan yorumlar yapamazsın".
-ONUNLA ALAY ETMEYİN.
Onu küçük düşürme ve kendisine olan saygısını kaybettirme riskiniz var.
GELECEKTEKİ GAFLARA HAZIRLANIN
-Onu ufak ufak bilgilendirin...
...değişik fizikteki insanları: Kitapçıların çocuk reyonlarını dolduran, karşıtlıklar üzerine hazırlanmış birçok kitapla( zayıf/şişman, beyaz/zenci, sarışın/esmer...);
...isimleri:" Herkes değişik bir isim taşır, kendi babasının sahip olduğu soyadı onun babasından kalmıştır.Soyadını kendi kendimize seçemeyiz.İnsanların soyadları ile alay edilmez". Bu ona her adın, kolayca deforme olanların bile, saygı duyulmaya değer olduğunu öğretmek içindir;
...özürlüleri: 4-5 yaşına doğru, gelişimine göre çocuğunuza, özürlülerin doğuştan böyle olduklarını ya da daha sonra bir kazadan ötürü bu acıyı çektiklerini ve böyle yaşamanın çok zor olduğunu açıklayın.Ama daha fazlasını eklemek gereksiz olur: " Sen , normal olduğun için sanslısın" .Çocuğunuzun özürlülere yönelik gaflarında hiçbir suçu yok. Bu dünyanın tüm adaletsizliklerinin yükünü üzerinde taşıyamaz.Ona günümüzde kollektif yaşam sayesinde ve sizin verdiğiniz vergilerle özürlülerin toplumda daha iyi bir yer alabildiğini söyleyin.
-ONA ÖĞRETİN...
...toplum hayatının bir kuralı olarak, tanımadığımız insanlara herşeyi söyleyemeyiz ve onların bütün duygularını açığa çıkaramayız.Sadece evde özel olarak, birlikte konuşabileceğimiz şeyler vardır.Çocuğunuzun kulağına fısıldayarak gafı önceden önceden tahmin etmekten çekinin: " Karşıdaki kadın şişman, değil mi, ama bunu ona söyleyemeyiz, çünkü bu onu üzer". Bu çocuğunuzu tahrik etmek ve diğer insanların farklılıklarına saygı duymayı öğretmemek anlamına gelir.
No comments:
Post a Comment